Tankar kring secondhand shopping

Vilka är Myrorna? Myrorna är Sveriges största butikskedja för försäljning av secondhandvaror. Sedan starten för över 110 år sedan är huvudmålet att sälja begagnade kläder, möbler, böcker, glas, porslin och prydnadsföremål för att få in medel till Frälsningsarméns sociala hjälpverksamhet.

Second handSå presenterar sig Myrorna på deras hemsida. Framger sig vara en bra secondhand butik. ”Skänk det du inte längre behöver” står det så fint på deras sajt. Och tankarna inger god känsla. För att bli mer imponerad så finner man ett publicerat inlägg den 14 september 2011, på Elles webbsida om hur bra det är att skänka sina tillhörigheter till Myrorna, som arbetar så gott för att andra ska ha det bra.

Vi blir rent ut sagt konfunderade över detta. Då Myrorna de senaste åren arbetat lika gott för att höja priserna på begagnade, dessutom väldigt nötta och använda plagg.

Vad prishöjningen ligger till grunden för, saknar vi större vetskap om. Men det upprör oss konsumenter som vill både tjäna samt gottgöra oss på att vara trogna Myrorna kunder, specifikt när man vet att syftet med denna butik är att den är inriktad på pengarna man köper saker för går till att hjälpa människor som befinner sig i en utsatt situation. Men att vara Myrorna trogen är långt från ett faktum, då dessa priser inte gör oss rätt.

Att köpa ett trådslitet plagg för ett högt pris, gör oss mer fattig än ekonomisk. Förr om åren var Myrorna en av de bästa butikerna att vända sig till då man saknade en hög inkomst. Man kunde fynda, men ändå klara sig från låg ekonomisk påföljd.

Idag ”fyndar” man till ett icke överkomligt värde på Myrorna endast för att det är en trend. Men då måste vi få tillägga att det finns andra hjälporganisationer med butiker som säljer begagnat till fantastiskt bra priser fastän att secondhand är på modet. Samt därpå inte använder sig av märkning på kläder som anses vara ”design”, så som de gör på Myrorna.

Dessa designplagg är därpå dyra, så klart – fastän de är väl använda och utslitna.

admin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *