Obligatorisk trafikförsäkring

Det kan bli en dyr historia att köra en bil som är oförsäkrad. Om du har köpt en bil och registrerat den på dig måste du teckna en trafikförsäkring. Även om du låter bilen stå och inte använder den räknas det som att den går i trafik. Då måste den ha en försäkring som ersätter dina medtrafikanter om något händer. Lagstiftningen är benhård och du rapporteras vid övertramp. Kostnaden för att ha bilen oförsäkrad kan uppgå till över 1 000 kronor om dagen – pengar som går till trafikförsäkringsföreningen. Pengarna används att betala för skador som har uppstått i fall där det inte finns någon känd gärningsman – skador som inträffar för att förövaren sedan smiter undan.

Teckna en försäkring

Många försäkringsbolag har idag en service som gör att du kan teckna en försäkring i god tid innan bilköpet. När registreringen sker så börjar försäkringen att gälla. En sådan service är perfekt för den som äger en husbil eller motorcykel som står avställd under den kalla årstiden. Då du ställer på ditt fordon för säsongen träder trafikförsäkringen i kraft.

Olika delar av en försäkring

En fordonsförsäkring kan innehålla flera olika delar. Trafikförsäkringen, som är obligatorisk, skyddar inte dig och din bil utan försäkrar din motpart vid en olycka. Vad du däremot kan teckna utöver det är försäkring mot brand och stöld. Stöldförsäkringen täcker inte bara bilen utan även saker som du har haft i bilen och som har blivit stulna. Därutöver är en glasförsäkring bra. Den ger dig en ny ruta om du till exempel får ett stenskott som förstör rutan.

Den högsta graden av försäkring är det som populärt kallas helförsäkring men på fackspråk kallas vagnskadeförsäkring. Den täcker de skador på din bil som orsakas av en olyckshändelse som du själv anses ha vållat. Om du kör i diket eller kör in i en grindstolpe och får plåtskador kan du få ersättning via den här försäkringen. Självrisken brukar vara hög på den typen av försäkring, men har du en ny fin bil är det en god investering.

Sickbitch

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *