Information om billån

bilGenerellt sett så brukar man få en bättre ränta när man ansöker om ett billån jämfört med ett vanligt privatlån eller blancolån som det också kallas. Anledningen är att banken använder bilen som säkerhet vilket innebär att om man inte kan betala tillbaka lånet så har långivaren rätt att sälja av bilen för att betala tillbaka skulden på det viset istället.

Dock har bankerna oftast högre krav på låntagaren vid ett billån än när man tar ett privatlån så det gäller att ha koll på vad banken efterfrågar innan man ansöker om lånet. Här kommer några tips på vad man bör tänka på innan man går till banken.

Först och främst så gäller det att ha en städad ekonomi. De flesta banker sätter en individuell ränta baserad på låntagarens förmåga att betala tillbaka lånet. Detta är viktigt oavsett vilket lån man ansöker om eftersom en trygg och säker ekonomi inger en mindre risk för banken och det i sin tur brukar leda till en lägre ränta.

Nästa sak att tänka på är att bankerna har som krav att man ska gå in med minst 20 % av köpesumman själv, likt en kontantinsats vid ett bostadsköp. Bilen får heller inte vara för gammal oftast inte äldre än tio år, men det kan skilja sig lite mellan de olika bankerna så det bästa är att kolla upp vad som gäller på just den banken som man ska låna hos. Vissa banker har även om krav att den köps av en auktoriserad bilhandlare.

Lånetiden är oftast betydligt kortare än vid till exempel ett bolån, oftast ligger lånetiden mellan 2 till 7 år beroende på bank och lånebelopp.

Även om det kan kännas som en hel del krav för att ta ett lån så är det oftast värt mödan att lägga lite tid på att jämföra olika lånelöften för att på så sätt få ett bättre utbud av lån att välja mellan.

admin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *