Få koll på vad arbetsgivaravgift är

Omkostnaderna för att ha anställda i Sverige är högre än i många andra länder runt om i Europa och resten av världen. Det är därför extra viktigt att se till att allt som rör löner, arbetsgivaravgifter och skatter blir helt rätt – annars kan det bli en dyr historia då företaget riskerar att förlora stora summor pengar.

Alla som arbetar i Sverige har rätt till flera sociala förmåner i form av försäkringar och dylikt. Det spelar ingen roll om man är svensk medborgare eller inte. Man har dessutom rätt till dessa förmåner om man arbetar för svenska företag men arbetar utomlands under enstaka perioder. Några av de förmåner som ingår innefattar bland annat arbetsskadeförsäkring, sjukförsäkring, föräldraförsäkring och pensionsförsäkring. Avgifterna för dessa förmåner betalas av den som ger arbetaren dess lön, det vill säga arbetsgivaren. Hur stor arbetsgivaravgiften är baseras på den anställdas bruttolön.

Arbetsgivaravgiften är också lägre för unga. Anställer man personer som är under 35 års ålder betalar arbetsgivaren en lägre arbetsgivaravgift, vilket naturligtvis är fördelaktigt då det minskar företagets kostnader. Detta är en strategi som införts för att göra unga personer mer attraktiva på arbetsmarknaden och göra det lättare för dem att få sitt första jobb.

admin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *